Typiske problemer med rollatorer

senior24.dk har vi ca. 45 forskellige rollatorer i sortimentet. Alle vores rollatorer er gode kvalitetsprodukter, så det er heldigvis sjældent, at vi oplever problemer med dem. 

Nedenfor har vi lavet en lille oversigt over de problemer, som kan opstå i sjældne tilfælde og beskrevet, hvordan man enten selv eller med hjælp fra den lokale cykelsmed kan løse sagen

Forhjulene på rollatoren ‘wobbler’
I sjældne tilfælde hører vi fra kunder, som oplever, at forhjulene på deres rollator ‘wobbler’ – altså ‘flakser’ fra side til side, når de kører med den.

Der kan være 5 forklaringer på ‘wobblende’ forhjul på rollatoren

  1. Der kan være opstået en skævhed i stellet, hvis den har været klemt i sammenfoldet tilstand, eksempelvis under transport. Du kan nemt checke om der er en skævhed i stellet ved at stille rollatoren på et helt plant underlag og checke, om den hviler på alle 4 hjul uden at vippe.
  2. En anden forklaring kan være, at rollatoren ikke er foldet helt ud og hjulene derfor står i en lidt skæv vinkel mod underlaget. Når du folder rollatoren ud, er det vigtigt, at du sørger for at presse sædet helt ned ved at trykke med begge hænder samtidigt mod kanten af sædet, således at sikringen går i indgreb.
  3. En sjælden gang oplever vi, at det er nødvendigt at efterspænde forhjulsophænget. Man kan checke om der er slør i forhjulsophænget ved at løfte forhjulene fra gulvet, tage fat i forgaflen og se, om man kan ‘vrikke’ den.
    Hvis det er nødvendigt at efterspænde forhjulsophæng, så er det vigtigt, at man ikke strammer for meget, da hjulet i så fald ikke kan rotere frit i lejet og rollatoren bliver svær at styre. Forhjulet skal kunne rotere frit.
    På nogle rollatorer strammes forhjullejet oppefra, på andre sker det nedefra, det er en god idé enten at nærlæse brugermanualen eller kontakte forhandleren for vejledning.
  4. Hvis rollatoren er udstyret med luftfyldte hjul, så kan forklaringen være, at der er for lidt tryk i et eller flere hjul. Det er nemt at checke ved at trykke på dækket og pumpe mere luft i efter behov.
  5. Hvis rollatoren ofte efterlades udendørs, så er det særligt vigtigt, at man sørger for løbende vedligehold med smøring af lejer og ophæng. Manglende vedligehold kan nemlig medføre rustdannelse i forhjulslejet eller ophænget, hvilket betyder, at hjulet ikke kan svinge frit og styringen besværliggøres.

Hvis man sørger for løbende vedligehold af sin rollator, så kan man forvente, at den fungerer helt problemfrit i mange år. Skulle der være behov for reparation, så kan en cykelsmed i de fleste tilfælde løse sagen, da rollatorer rent teknisk er opbygget på samme måde som en cykel og mange komponenter er de samme.